Borgå ska vara drömmarnas hemstad, för alla invånare. Jag brinner fortfarande för att göra Borgå till en ännu bättre hemstad för oss alla Borgåbor.
Det betyder satsningar på skolor och dagvården samtidigt som vi behöver en balanserad ekonomi som håller även efter den kommande social- och hälsovårdsreformen. Vi behöver investeringar som även medför ökade skatteinkomster och nya invånare, samtidigt som vi ska utveckla det vi redan har och värna om det historiska och vackra som finns i Borgå. Vi måste utveckla centrum men även satsa på att man även i fortsättningen kan bo, leva och idka näring i skärgården och på landsbygden. Vi ska stöda våra företag och lyckas locka till oss nya företagare.
Mer om mina valteman här under.
Porvoon tulisi olla unelmien kotikaupunki, kaikille. Sydämeni palaa edelleen Porvoolaisten asioiden edistämisen puolesta.
Paremman Porvoon rakentaminen minulle tarkoittaa panostuksia koulutukseen ja varhaiskasvatukseen, lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamista sekä hyvinvointia kaikille kuntalaisille. Samalla on huolehdittava siitä että kaupungin talous on kestävällä pohjalla. Tarvitsemme investointeja jotka tuovat mukanaan lisää verotuloja ja uusia veronmaksajia, kuitenkin niin että samalla huolehdimme siitä mitä meillä jo on ja kunnioitamme sitä historiallista ja kaunista Porvoota josta me kaikki nautimme. Keskustaa on kehitettävä samalla kun mahdollistamme sen että jatkossakin voi asua ja elää niin saaristossa kuin maaseudullakin. Meidän tulee tukea meidän yrityksiä ja samalla meidän on onnistuttava houkuttelemaan uusia yrittäjiä ja työllistäjiä.
Lisää vaaliteemoistani voit lukea alla.
Välmående invånare – från vaggan till graven
Vi måste göra ökade satsningar på våra invånares välmående. Corona pandemin har satt sina spår och vi vet att efter krisens aktiva läge kommer satsningar på psykvård, familje-, barn- och ungdomstjänster behövas mer än någonsin. Vi behöver smidiga lösningar för familjerna och de måste känna att hjälp och stöd fås när det behöver. Vi måste utveckla lågtröskel alternativ inom de psykologiska tjänsterna och göra den mer tillgänglig. I Borgå ska man få åldras värdigt och vår äldreomsorg ska vara högklassig.
Ifall den planerade social- och hälsovårdsreformen blir av i den form den nu planeras kommer det betyda förändringar även för Borgåborna. Själva vården flyttas över till landskapen medan den förebyggande vården blir kvar i kommunen. Detta betyder att vi måste bygga upp helt nya sätt att sköta vår kommunala social- och hälsovård men ännu mer satsningar på förebyggande verksamhet där den sektoröverskridande verksamheten spelar en allt större roll.
Här några poänger jag vill jobba för:
- Att göra Familje- och rådgivningstjänsterna mer tillgängliga för familjerna. Rådgivningen bör hålla öppet några gånger i veckan även kvällstid.
- Att vi i Borgå även i framtiden fortsätter med den såkallade ”Borgå modellen” där vi erbjuder alla familjer med barn under 1-år möjlighet till hjälp och stöd i vardagen. Om det ekonomiska läget det möjliggör bör denna service utvidgas ytterligare.
- Barnen och ungdomarna ska ha rätt till tillräckligt stöd och hjälp i vardagen – Satsningar på ungdomsarbetet behövs
- Borgå ska även i fortsättningen erbjuda avgiftsfria preventivmedel för unga under 25 år.
- Att skolkuratorerna skall finnas tillgängliga i skolorna också efter social- och hälsovårdsreformen.
- Att antalet lågtröskeltjänster inom mentalvården utökas
- Äldreomsorgen i staden är högklassig och av god kvalitet och alla får åldras värdigt
- Äldre måste ha möjlighet att vårdas hemma eller på boende beroende på individens vilja och behov.
- Alla i Borgå ska få jämlik vård på sitt eget språk
Utbildning, småbarnspedagogik, idrott o kultur – Borgås trumfkort
Genom högklassiga bildningstjänster kan Borgå ta sig ur Coronakrisen. En god start i livet via kvalitativ småbarnspedagogik, högklassig utbildning och tillgängliga idrotts och kulturstjänster, det är alla våra barns och ungdomars rättighet. Borgå måste erbjuda bildningstjänster både på landsbygden och i centrum. En trygg lärandemiljö är en av grundpelarna för en högklassig utbildning.
Skolorna och dagisarna ska få värka i trygga och ändamålsenliga utrymmen och när fastigheterna inte längre är i ändamålsenligt skick skall tillfälliga lösningar tas i bruk. Tillfälliga lösningar är paviljonger och baracker eller flytt till närliggande andra fastigheter. Dessa lösningar måste dock ändå vara endast för en kort tid. Ingen skall behöva gå hela sin skoltid i baracker.
Alla barn i Borgå ska få gå i skola nära sitt hem. Skolvägen måste vara trygg och inte för lång. Skolskjutsarna ska vara vettiga och får inte endast grunda sej på ekonomisk lönsamhet. Borgå ska även i fortsättningen ha ett brett bildningsnätverk på två språk, också på landsbygden.
Alla ska ha rätt till en hobby och genom att bygga bildningscentrum på landsbygden möjliggör vi att även byarnas invånare har tillgång till service nära hemmen. Skolornas och daghemmens utrymmen skall kunna utnyttjas även på kvällar och veckoslut. Att samla kultur och fritidsannordnare under samma tak ger mervärde och dessa lösningar skall stödas.
Idrottsanläggningarna i Borgå behöver satsningar. Genom att bygga om och bygga ut Kokon området till en tillräckligt stor ”idrottsby” möjliggör vi fler grenar och på så sätt en hobby för fler invånare.
Samarbetet med tredje sektorn är livsviktig för att utvidga service utbudet. Vi måste stöda våra föreningar i deras verksamhet, både genom utrymmen och genom direkta ekonomiska stöd.
Några konkreta årtgärder som jag vill arbeta för:
- Att Borgå även i fortsättningen erbjuder högklassig utbildning och småbarnspedagogik både i centrum och på landsbygden
- Att vi i Borgå genom goda arbetsförhållanden och löner garanterar tillräcklig behörig personal inom småbarnspedagogiken.
- Att vi ser mervärdet i tvåspråkiga bildningscentrum
- Att alla elever och personal har rätt till en trygg lärandemiljö – ingen ska behöva bli sjuk av inneluften
- Att alla barn har rätt till en hobby
- Att Borgå Gårdens investering går vidare med rask takt
- Att vi i Borgå bygger en bandyhall tillsammans med privata aktörer
- Att planen för Kokon/Uddas området fortskrider i rask takt och att vi förnyar och utvecklar idrottsanläggningarna där.
- Att stöden till föreningarna är endamålsenliga och tillräckliga
En hållbar ekonomi – även efter Social- och hälsovårdsreformen
Coronakrisen har drabbat Borgå och vår ekonomi. Tack vare stöd från staten ser Borgås ekonomi hållbar ut detta år och även år 2022 men efter det är utsikterna inte lika positiva. Vi har ett investeringsunderskott på ca 10 miljoner euro som vi inte kan blunda för. Den stundande social- och hälsovårdsreformen medför även stora förändringar i servicen, dess uppbyggnade men även i ekonomin och för att kunna trygga en hållbar kommun även i framtiden måste vi reformera våra stukturer redan nu. Nästa fullmäktigeperiod kommer därför vara ytterst viktig. Själva vården flyttar bort och bildning, kultur, idrott och andra förebyggande grundläggande tjänster och service blir kommunens trumfkort. Vi kommer behöva bygga upp en helt ny organisation och nya modeller att arbeta på inom förvaltningen för att kunna erbjuda den bästa möjliga servicen för våra invånare.
Detta betyder att ett ekonomiskt tänkande blir ännu viktigare. Investeringarna för de kommande åren måste även medföra positiva ekonomiska aspekter och vi måste bli bättre på att sköta våra fastigheter samt bli av med de fastigheter som inte behövs i stadens regi.
Här några av de konkreta ekonomiska åtgärder jag vill arbeta för:
- Att Investeringar i skolor, daghem och andra bildningstjänsters utrymmen ska vara långsiktiga och ekonomiskt hållbara. Helhetslösningar framom korta enskilda byggbeslut
- Genom planläggning gör vi det både ekonomiskt lönsamt och möjligt att bygga nya bostadsområden och hus
- Vi lägger fart på byggandet i centrum – tar bort obefogade hinder!
- Investeringsreserveringar för att möjliggöra Östbanan – tågbana till Borgå gynnar hela regionen och medför nya skattebetalare
- Att även närtåg börjar köra på östbanan och att närtågen stannar även efter Borgå, ex. i Forsby i Lovisa.
- Att alla investeringar är hållbara, inte endast ekonomiskt utan även ekologiskt.
- Att staden försöker sälja de fastigheter som inte längre används av staden – ex. Finnby daghem.
- Att staden gör en fastighetsstrategi som tar fasta på bland annat skötsel, renovering och innehav fastigheterna.
- Att alla sektorer under nästa fullmäktigeperiod ser över uppbyggnaden och förnyar arbetssätt och uppgifter så att alla anställda har en relevant uppgift och att samarbetet inom sektorerna är smidigt.