Kirjoitus on julkaistu Uusimaan kolumnina 12.10.2022
Pari viikkoa sitten HUS-yhtymän toimitusjohtaja esitti listan toimenpiteitä, joilla yhtymän ensi vuoden talousarviota voitaisiin tasapainottaa. Tällä hetkellä laskentatavasta riippuen menoja on tuloja enemmän noin 65–95 miljoonaa euroa. Lista sisälsi toimenpiteitä sekä tulopohjan laajentamiseksi että menojen karsimiseksi. Eniten keskustelua syntyi niistä toimenpiteistä, joissa ehdotettiin laajasti eri päivystystoimintojen lakkauttamista. Listalla oli muun muassa Porvoon ja Lohjan päivystysten alasajo. Tästä kokonaisuudesta säästyisi toimitusjohtajan mukaan noin 19 miljoonaa euroa vuositasolla.
Palaute oli välitön EI! Tämä ei käy. Porvoon sairaalan osalta se tarkoittaisi lopun alkua. Alueen päättäjät ja asukkaat seisoivat yhtenä rintamana säästötoimenpiteitä vastaan ja vaikuttamistyötä tehtiin niin julkisesti kuin taustallakin. Maanantaina 26.9. HUS-yhtymän hallitus päättikin palauttaa toimitusjohtajan esityksen uuteen valmisteluun. Tämä oli erävoitto meille Porvoon sairaalan puolustajille. Vaikka erä voitettiinkin, ei koko ottelua ole vielä voitettu.
Tosiasia on edelleen se, että HUS-yhtymän talous on reippaasti alijäämäinen vuodelle 2023 ja investointivaje on merkittävä. Taloutta on siis pakko tasapainottaa. Tällä hetkellä yhtymän omistajat eli Helsinki ja Uudenmaan hyvinvointialueet neuvottelevatkin siitä, voisiko talousarvioraamia nostaa. Selkeämmin sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että voisiko HUS-yhtymä saada käyttöönsä enemmän rahaa ensi vuodelle. Tämä antaa toivoa ja signaalit ovat vähintäänkin kohtalaiset. Valitettavasti kuitenkin epäilen, että mitään päätähuimaavaa lopputulosta ei ole tulossa. On melko mahdotonta kuvitella, että HUS-yhtymän omistajat avaisivat kukkaronsa niin levälleen, että sieltä saataisiin rahat koko alijäämän kattamiseen.
HUS-yhtymän hallituksen jäsenenä tulevat viikot tuntuvat pitkiltä ja tuskaisilta. Edessä on vaikeita päätöksiä, jotka koettelevat ainakin minua. Itä-Uudenmaan ainoana edustajana yhtymän hallituksessa minun suurin tehtäväni on tietysti puolustaa meidän alueen asukkaiden palveluja, mutta samalla minun on oltava vastuullinen. Olenko valmis korottamaan potilasmaksuja ja leikkaamaan tutkimusrahoista vai olenko valmis koskemaan jo valmiiksi tiukoilla olevan henkilöstön etuuksiin? Mitä muuta olisi tehtävissä, jotta yhtymän talous saataisiin tasapainoon? Lupaan kääntää kaikki mahdolliset kivet ja kannot, jotta tarvittavat säästöt saadaan aikaiseksi ilman, että potilasturvallisuus heikentyy, Itä-Uudenmaan palvelut kärsivät tai, että henkilöstö kärsii.