Porvoon sairaala tarvitsee puolustajia

Kirjoitus on julkaistu Uusimaan kolumnina 12.1.2022

Vuosi vaihtui ja hyvinvointialueet ottivat vastuun sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastuspalveluista. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella näyttää siltä, että siirtymä meni pelättyä paremmin. Alueemme kuntien aikaisemmat toimipisteet jatkavat kuten ennenkin, mutta nyt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lipun alla.

Muutos oli iso reilulle 2500 työntekijälle, jotka saivat vuoden vaihtuessa uuden työantajan. Huomenna heillä koittaa ensimmäinen palkanmaksupäivä. Toivottavasti perjantai 13. päivä ei enteile pahaa, vaan palkanmaksu onnistuu ongelmitta.

Sote-uudistus tarkoittaa uudistusta myös HUS:in osalta. Vanha HUS on lopettanut toimintansa ja niin kutsuttu ”uusi HUS” on ottanut vastuun palveluiden järjestämisestä. Uuden HUS:n omistajina toimivat Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki. Tämäkään omistusrakenne ei ole ongelmaton ja kädenväännöiltä omistajien kesken tuskin vältytään.

Syksyllä kun teimme HUS-yhtymän ensimmäistä talousarviota, lähdimme tilanteesta, jossa uudet omistajat olivat asettaneet talousraamit tasolle, joka jätti vajaan 100 miljoonan loven HUS:n talousarvioon. Samalla omistajat päättivät, että talousarvio ei saa olla alijäämäinen, vaan on päästävä nollatulokseen. Tiukat talousraamit johtivat siihen, että toimitusjohtaja esitti leikkauksia palveluverkkoon noin 20 miljoonan euron edestä. Leikkauslistalla oli muun muassa Porvoon sairaalan päivystystoiminta.

Kovan edunvalvonnan tuloksena esitetyt leikkaukset onnistuttiin torppaamaan ja Porvoon sairaalan päivystystoiminta turvaamaan. Toisaalta sopeuttamistarpeen takia jouduttiin korottamaan asiakasmaksuja ja leikkaamaan henkilöstöetuja. Erityisesti jälkimmäisestä olen itse todella harmissani.

HUS:n palveluverkosta ollaan tekemässä kokonaisselvitys vuoden 2023 aikana. Tämä on taas uusi potentiaalinen uhkakuva Porvoon sairaalan nykymuotoiselle toiminnalle. Moni ääni HUS:n hallinnossa puhuu jo nyt sen puolesta, että selvityksen perusteella on tehtävä ”tarvittavia muutoksia” palveluverkkoon. Mitä tämä tarkoittaa, sitä emme vielä tiedä. Tosiasia on kuitenkin se, että HUS:n talousennuste näyttää merkittävää sopeuttamistarvetta tuleville vuosille.

Kevään eduskuntavaalit hillitsevät varmasti haluja puuttua palveluverkkoon. Mutta mitä käy vaalien jälkeen? Löytyykö myös silloin suurista puolueista Porvoon sairaalan puolestapuhujia? Meidän pienempien puolueiden kamppailu ei yksin tule riittämään.

Tarvitsemme tulevina vuosina entistä enemmän ja kovaäänisempiä Porvoon sairaalan puolestapuhujia. Päättäjillä on tässä tärkeä tehtävä, mutta myös kaikkien alueen asukkaiden tukea tarvitaan. Alueen ainoana edustajana HUS:n hallituksessa tiedän, että edessä on paljon töitä ja pitkiä neuvotteluita. Olen valmis puolustamaan Porvoon sairaalaa, nyt ja aina!

Comments are closed.