Dags för familje- och barnvänlig politik

publicerat i Östnyland 14.5.2019

Vi behöver politik som hindrar barnfattigdom och beslut som leder till att alla barn har rätt till en trygg och säker vardag.

Regeringsförhandlingarna, under Antti Rinnes (SDP) ledning, har inletts på Ständerhuset. Cirka 200 politiker och sakkunniga har samlats för att under en tid på cirka tre veckor utforma ett regeringsprogram för de kommande fyra åren.

Under valet lovades mycket, både från vänster och från höger, men hur ska vi lyckas forma ett program där alla partier känner att de kunnat hålla i alla fall det mesta av vad man lovade innan valet i april. Det återstår att se.

“Det föds för lite barn i Finland” och “unga vill göra karriär och inte familj” sägs det på många olika håll. Detta är i allra högsta grad sant. Men vad beror detta på? Orsakerna till detta är många, men en väldigt stor faktor är att många i dag känner att det inte är sporrande att bilda familj, att det är otryggt och att politiken och samhället bygger på de så kallade hårda värderingarna.

Det ligger nu på förhandlarnas axlar att utforma en barn- och familjevänlig politik. Att fatta beslut som gör att man vill och vågar föda barn och vara förälder i detta land. Vi behöver en familjeledighetsreform, vi behöver mekanismer som stöder och garanterar att man kan återgå till arbetet efter föräldraledigheten, vi behöver trygghet inom vården och vi behöver satsningar på småbarnspedagogiken och utbildningen. Vi behöver politik som hindrar barnfattigdom och beslut som leder till att alla barn har rätt till en trygg och säker vardag.

Bästa regeringsförhandlare, det är dags att göra Finland till världens barnvänligaste land!

Comments are closed.