Onko OK olla joskus poissa kokouksista?

Uusimaa julkaisi lauantaina 17.4. artikkelin, jossa listattiin kaupunginhallituksen jäsenten poissaoloja. Otsikko oli raflaava ja antoi ymmärtää, että osalla meistä oli kertynyt huima määrä poissaoloja. Kun tekstiä lukee syvemmin, selviää kuitenkin, että kaupunginhallitus on kokoustanut huimat 130 kertaa, eikä kukaan meistä ole ollut estynyt yli 20 kertaa. Itseasiassa, asian voi kääntää niin, että 130 kokouksesta kaikki ovat olleet läsnä vähintään 110 kertaa.

130 kokousta 4 vuodessa on paljon. Kun vuodesta vähentää kesä- ja joulutauon, on lopputuloksena se, että kaupunginhallitus on kokoustanut melkein joka viikko. Kaupunginhallituksen kokoukset kestävät keskimäärin 3–5 tuntia, joten kokonaisuudessaan tunteja on kertynyt varsin paljon.

Itse olen ollut poissa kaupunginhallituksen kokouksesta 16 kertaa. Poissaolojen määrällä mitattuna olen listan kärkipäässä. Kun luin Uusimaan lehtijutun, koin voimakasta riittämättömyyttä. Olen ollut välillä estynyt, olenko nyt epäkelpo edustamaan porvoolaisia? Enkö enää ansaitse äänestäjien luottamusta tulevissa vaaleissa? Lisää riittämättömyyttä toi kollegani kaupunginhallituksesta, jo eläkkeellä oleva Markku Välimäki. Hän antoi omissa kommenteissaan ymmärtää, että hänellä ei ole poissaoloja, koska hän kalenteroi menonsa tarkasti. ”Suosittelen sitä muillekin”, sanoi Markku.

Kun hallituskausi alkoi 2017, olin tuore äiti. Esikoiseni oli 8 kuukautta vanha ja minä olin palaamassa työelämään. Työskentelen Helsingissä vaativissa asiantuntijatehtävissä ja työhöni kuuluu olennaisena osana jäsenten ja luottamushenkilöiden kouluttaminen. Tämä tapahtuu lähes poikkeuksetta iltaisin. Kauden aikana esikoisestani on kasvanut reipas ja iloinen 4-vuotias, ja hänelle on syntynyt myös pikkusisko. Perheemme kuopus on nyt 11 kuukautta ja minä olen jälleen palanut työelämään. Kuopuksen syntymän jälkeen olen ollut estynyt kaupunginhallituksen kokouksesta yhden kerran. Tämä yksi kerta oli 3 päivää synnytyksen jälkeen. Muuta ns. äitiysvapaata en ole pitänyt luottamustehtävistäni.

On tietysti helppo kalenteroida muita kokouksia ja henkilökohtaisia vapaa-ajan menoja, mutta on mahdotonta kalenteroida synnytystä, pienten lasten sairastumista, omaa sairastumista tai pakollisia työmenoja. Kaikkeen ei vain pysty vaikuttamaan, ei vaikka kuinka haluaisi.

Minulla on kaupunginhallituksessa erittäin motivoitunut ja osaava varajäsen Hanna Lönnfors. Hannalla ja minulla on alusta asti ollut yhteysymmärrys, että myös hän pääsee ajoittain osallistumaan kaupunginhallituksen kokouksiin. Tällä tavalla Hanna pystyy paremmin perehtymään asioihin ja lähellä toimielimen tehtäviä ja työskentelyä. Lisäksi hän kartuttaa arvokasta kokemusta mahdollisia tulevaisuuden luottamustehtäviä ajatellen.

Me olemme Hannan kanssa loistava tiimi ja keskustelemme aina puolin ja toisin tulevista päätöksistä. Osallistun hallitusryhmämme työskentelyyn myös silloin, kun Hanna osallistuu puolestani kokoukseen. Tällä tavalla tuon mielipiteeni ilmi ryhmälle, vaikka en varsinaiseen kokoukseen pääsisikään. Olen vakuuttunut, että myös Hannan motivaatio hoitaa vastuullista tehtävää säilyy, kun myös hän saa joskus itse osallistua kokoukseen. Suosittelen tätä samaa toimintamallia muillekin kaupunginhallituksen jäsenille.

Oliko paikallismedian tarkoitus syyllistää osaa hallituksen jäsenistä ja luoda kuvaa, että me olemme lorvailleet? Siihen en osaa ottaa kantaa mutta se on selvää, että kaupunginhallituksen jäsenet ovat todella sitoutuneita hoitamaan tehtäviään, tulevat kokouksiin lyhyelläkin varoitusajalla ja moni meistä myös uhraa paljon työaikaa voidakseen osallistua kokouksiin. Me kaikki kannamme vastuumme, vaikka joudumme joskus itse kukin olemaan poissa kokouksesta.

Kuntademokratia toimii vain, mikäli toimielimet ovat tarpeeksi edustavia. Se tarkoittaa sitä, että päätöksentekoon osallistuu eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä, eri lähtökohdista tulevia ihmisiä ja eri ikäisiä ihmisiä. Päätöksentekoon osallistuminen mahdollistetaan mm. sillä, että meillä on toimiva varaedustajajärjestelmä. Pitää olla sallittua olla myös välillä estynyt. Joskus syyt poissaoloon liittyvät perheeseen, joskus työhön tai johonkin täysin muuhun. 

Olen ylpeä siitä, että elän keskellä ruuhkavuosia ja silti olen pystynyt hoitamaan luottamustoimiani kunnialla! Näin tulen toimimaan myös jatkossa, mikäli äänestäjät antavat minulle tulevissa kuntavaaleissa luottamuksen jatkaa yhteisten asioiden hoitamista. Tämän viikon maanantaina olin hyvällä omatunnolla poissa kaupunginhallituksen kokouksesta. Minä olin illan hoitamassa pakollisia työtehtäviä ja samalla Hanna sai mahdollisuuden osallistua kaupunginhallituksen työskentelyyn.

One Response